KVIZ KNJIGE – ZANIMLJIV NAČIN DA SE DECA ISTOVREMENO IGRAJU I UČE

Čitanje podstiče razvoj inteligencije, kreativnosti, logičkog zaključivanja, a takođe bogati dečiji rečnik. Veliki broj istraživanja pokazuje da deca koja čitaju od najranijeg uzrasta postižu bolji uspeh u školi. To su sve razlozi da što pre razvijemo kod deteta ljubav prema knjizi i naviku čitanja.

Danas je roditeljima i nastavnicima sve teže razvijati ljubav prema knjizi pored TV-a koji nudi crtaće i razne emisije za decu ili igrica na mobilnim telefonima i raznih aplikacija koje deca koriste. Sa razlogom roditelji i nastavnici strahuju da će napredne tehnologije potpuno potisnuti knjige i sve prednosti koje knjige pružaju. Zato trud roditelja danas treba da bude još veći. Kultura čitanja je veoma važna, ali je takođe važno da deca prate i savremene tehnologije, time i razvoj društva u kom žive. Treba im dozvoliti umereno igranje igrica na mobilnom telefonu ili računaru, onoliko vremena na dan koliko je primereno uzrastu deteta. Takođe, treba insistirati na čitanju i razvijati kulturu čitanja kod dece.

Sve je ovo bila inspiracija meni i stručnom timu ENCO BOOK-a za kreiranje edicije kviz knjiga PUTOVANJE KROZ ZNANJE. Želeli smo da napravimo nešto što je u osnovi knjiga, ali ipak nije knjiga (ako deca pitaju). Nešto što će svojim atraktivnim izgledom privući decu i istovremeno im nuditi ozbiljne i važne sadržaje i teme, ali samo drugačije “upakovane”. Tako je 2002. godine nastala prva knjiga u obliku lepeze sa pitanjima i odgovorima. Prva “Putovanje kroz znanje” kviz knjiga bila je namenjena predškolcima i posle nje su se nizale mnoge, njih skoro 30 sa raznim temama (Upoznaj Srbiju, Zato što volim Beograd, Putovanje kroz svet zanimanja,Putovanje kroz svet sporta,Živi zdravo, čuvaj svoje zdravlje, 50 najznamenitijih Srba I još mnoge)

Ovaj način igre i učenja pokazao se deci veoma interesantan, u stalnoj interaciji sa decom samo su se nizale teme koje su oni želeli da napravimo u obliku kviza.

Sve su imale svoju kutiju za čuvanje i sistem rešavanja sa postavljenim pitanjima i tri ponuđena odgovora na sledećoj strani. Jedan odgovor je naravno tačan, drugi je pogrešan i vrlo sličan tačnom odgovoru da bi dete naveo na pogrešan trag ukoliko nije sigurno u tačan odgovor. Za preostali, treći ponuđeni odgovor, trudili smo se da bude urnebesno smešan da bi se deca i zabavila.

Izdvojili bismo posebnu ediciju i jedinu koja obrađuje školsko gradivo.

Edicija “Maksina mala škola” serija od dva kviza : PUTOVANJE KROZ PRVI RAZRED

I PUTOVANJE KROZ DRUGI RAZRED.

Ova edicija ima cilj da u formi kviza kroz igru i zabavu obuhvati gradivo prvog, odnosno drugog razreda. Kviz knjige “ PUTOVANJE KROZ PRVI I DRUGI RAZRED” nastale su u saradnji sa nastavnicima razredne nastave, a takođe testirane u dve osnovne beogradske škole, da bi se odredila prava težina i zanimljivost pitanja i zadataka. Deca, mali đaci, knjigu mogu da koriste kada završe prvi razred, tokom raspusta da ponove gradivo pre polaska u drugi razred na jedan brz i efikasan način. Mogu da je koriste takođe tokom cele školske godine kako bi proveravali usvojeno gradivo. Ove dve kviz knjige sadrže po 300 pitanja i odgovora koja su podeljena u tri oblasti (predmeta): Matematiku, Srpski jezik i Svet oko nas.

Kviz knjige PUTOVANJE KROZ PRVI I PUTOVANJE KROZ DRUGI RAZRED mogu da se koriste i kao materijal za takmičenje – na zabavama, rođendanima.

Iskreno verujem da svako dete može da se zainteresuje za knjigu samo treba pronaći pravi “klik” kod svakog deteta. Pronađite tačno onaj sadržaj koji ga interesuje i neka to bude polazna tačka. Koristite razne forme, kao što su i ove kviz knjige uostalom, važno je samo pronaći nešto što se detetu dopada. Ništa nije jednostavno i lako, ali potrebno je uložiti trud i vreme. Edukativne knjige i edukativni sadržaji postoje i u elektronskom obliku, treba upućivati decu da ih koriste. Oni će verovatno vremenom biti više zastupljeni od obične knjige.

(Neke od kviz knjige ENCO BOOK-a možete pronaći i u obliku aplikacije u play prodavnici). Uverena sam da će knjiga opstati i da moderne tehnologije neće potpuno istisnuti knjigu, zato savetujem roditelje da razvijaju kod dece ljubav prema knjizi i čitanju od malih nogu.

.

MAJA ENIS

dipl.pedagog

Vlasnik i direktor izdavačke kuće

ENCO BOOK