Knjige za bebe

Knjige za bebe

Odabir prve knjige za bebe

 

Čitanje je veoma važan segment života. Podstiče i razvija  inteligenciju, kreativnost, jezički razvoj, obogaćuje rečnik,produbljuje maštu i razvija mnoge druge sposobnosti.

Dovoljno razloga da što pre razvijemo kod deteta početnu osnovu – ljubav prema knjizi i naviku čitanja. Međutim ,da bi dete zavolelo knjigu roditelji moraju da mu u tome pomognu. Važan je i celokupan odnos roditelja prema knjizi koji dete uči upravo od njih. Nije dovoljno da roditelji samo kupe i poklone detetu knjigu već,moraju aktivno da učestvuju u izboru i čitanju knjige, da krenu  sa ovom lepom aktivnošću na vreme.
Zato ovim tekstom dragi roditelji želimo da vam pomognemo da izaberete i kupite dobru, kvalitetnu i adekvatnu prvu knjigu za vašu bebu.

 

Kada kupiti PRVU KNJIGU ZA BEBE?

Već od 9 -10 meseci preporučuje se susret sa prvom knjigom.

Dakle kada se uputite, dragi roditelji u knjižaru ili u prodavnicu dečije opreme gde takođe mogu da se kupe knige odvojite malo vremena i obratite pažnju na male savete koje vam dajemo u ovom tekstu. Knjige treba da budu ne samo zanimljive i lepe već treba da zadovolje i zdravstvene i mnoge druge aspekte. Izbor knjiga u većini knjižara je zaista velik i nije lako odabrati onu “pravu” među mnoštvom lepih i kvalitetnih slikovnica.

Karakteristike ili dobre osobine PRVIH KNJIGA ZA BEBE

  • STRANICE TREBA DA BUDU ŠTAMPANE U TVRDOM POVEZU

To znači da listovi ili stranice prvih knjiga za bebe treba da budu od kartona i plastificirani. Dete najmlađeg uzrasta tek razvija motoriku i koordinaciju pokreta. Rukovanje knjigom je nazgrapno, dete knjigu drmusa, baca, ,tako da bi se obični listovi pocepali  i verovatno završili u bebinim ustima, Kada su listovi knjige štampani na tanjem papiru beba može da sl da ih iscepa i proguta sitne delove. Zato je veoma važno da listovi budu od kartona. Listovi treba da budu takođe i plastificirani. Plastificirani listovi omogućuju da kada se slučajno po knjizi prospe sokić ili hrana knjiga može jednostavno da se obriše i neće da se uništi. To su važni razlozi zašto PRVE KNJIGE ZA BEBE treba da budu štampane na kvalitetmo tvrdom papiru-kartonu.

  • ĆOŠKOVI PRVIH KNJIGA ZA BEBE TREBA DA BUDU ZAOBLJENI

Beba, kako smo već naveli nezgrapno rukuje predmetima, igračkama ili knjigama. Kada ćoškovi nisu zaobljeni već pravi ili da slobodno kažemo oštri, kao kod svih knjiga dete može da se povredi. Posebno ako su knjige štampane u tvrdom povezu od kartona, a nisu zaobljene može doći do ozbiljnijih povreda.

  • MATERIJAL OD KOG JE PRVA KNJIGA ZA BEBE IZRAĐENA TREBA DA BUDE EKOLOŠKI I POTPUNO SIGURAN ZA DETE

Listovi tj. kompletan materijal od koga je izrađena slikovnica treba da bude izrađen od materijala koji su  ekološki, takođe da ne sadrže toksične materijale i ni na koji način štetan po dete. Slikovnice treba da imaju oznaku CE ili bilo koji dokaz da materijali od kojih je izrađena nisu toksični. To je vrlo važno jer dete većinu iskustva stiče tako da sve” proba” tj stavlja u usta.

  • EDUKATIVNI ZAHTEVI: PRVE KNJIGE ZA BEBE TREBA DA BUDU LEPE I SA JEDNOSTAVNIM  ILUSTRACIJAMA

Crteži ili ilustracije koje se nalaze na stranicama PRVIH KNJIGA ZA BEBE, treba da  budu što jednostavnije i jasnije, sa što manje detalja .Pogrešno je mišljenje da slikovnice treba da budu što šarenije. Dete treba da fokusira predmete, prepozna šta je na slici, imenuje i nauči svoju prvu reč. Na taj način dete razvija svoj rečnik i govornne sposobnosti. Uostalom dete uzrasta 2—3 godine uspešno razlikuje četiri boje te se savetuje da knjige tj slikovnice koriste četiri osnovne boje i na taj način se utiče i na razvoj estetskog senzibiliteta kod dece.

  • JEDNOSTAVAN SADRŽAJ PRVIH KNJIGA ZA BEBE

PRVE KNJIGE ZA BEBE su obično rečnici sa lepim i jednostavnim ilustracijama životinjama, predmetima ili pojava koji okružuju dete. Za početak biće dovoljno to što dete gleda slike i pokušava da okrene stranu ,a zatim da uči i nove reči.

Vrlo je važan  međusoban odnos roditelja i deteta tj aktivno i kvalitetno provedeno  vreme  za vreme čitanja slikovnice. To je još jedna prednost koji pruža knjiga. Dok sluša glas mame ili tate, bake ili deke koji čita ,dete uživa u zagrljaju , dakle u jednom  emotivnom trenutku a ujedno i u čitanju i učenju novih reči. Tako obogaćuje i svoj rečnik . Kako dete raste i njegova pažnja duže traje pa je sledeća stepenica čitanje kratkih priča,basni.

Maja Enis, dipl.pedagog